Baltic Fashion and Textile - messut Vilnassa

Torstai 7.11.2019 klo 16:01 - Maija

Matkamme ensimmäinen etappi oli Vilnassa Baltic Fashion and Textile messuilla. Messut ovat Baltian suurimmat ja odotuksemme olivat korkealla, kun taksimme kaarsi Litexpon pihaan.

Vastoin odotuksiamme esillä oli kuitenkin yllättävän vähän pellavia ja harmillisen paljon synteettisiä kuituja. Paikalla oli vain yksi liettualainen pellavavalmistaja, muut Baltian pellavatehtaat loistivat poissaolollaan. Esittelijöitä oli Kiinasta, Pakistanista, Istanbulista, Lontoosta... joka puolelta maailmaa.

Messuilta sai paljon inspiraatiota vaatesuunnitteluun, koska muotia oli esillä paljon. Baltialaisten tyylitaju on ehdoton, mutta myös käytännöllisyys näkyy esimerkiksi siinä, että tosi monet vaatteet oli varusteltu reilun kokoisilla taskuilla. Löysimme todella kauniilla ja kekseliäillä leikkauksilla toteutettuja takkeja.

takki.jpg


Ostimmekin itsellemme uudet talvitakit, minä ukrainalaisen villakagastakin ja Jenna liettualaisen toppatakin. Lisäksi löysimme tyylikkäät villakankaiset liivit työasuiksi Signesin myyjille. 
tyoliivit.jpg

Ihmisten kanssa jutellessa ekologiset trendit nousivat esiin useammallakin osastolla. Juttelimme paljon puolalaisen värjäämön edustajien kanssa ja hekin sanoivat, että asiakkaat ja myös lainsäädäntö edellyttävät ekologisia ja eettisiä tuotantotapoja. Heidän tehtaassaan valmistettiin neulospohjaisia kankaita ja sametteja luomupuuvillasta ja bambusta. Tehdas sijaitsee Lodzissa, ja koska tiesimme jatkavamme matkaa Vilnasta Puolaan, sovimme, että käymme vierailulla heidän luonaan heti maanantaina. 

eilajapuola.jpg

Yksi erittäin kiinnostava messuilta löytynyt tuote oli liettualaisen tehtaan valmistamat vanulevyt, joissa materiaalit olivat pääosin puuvillaa, villaa, kamelinkarvaa ja hamppua. Juuri sellaisia ekologisia vaihtoehtoja haluamme tarjota Signesin asiakkaille.

vanut.jpg

Yhdelle messuosastolle oli koottu uusimpia innovaatioita Liettuan tehtailta. Luonnonkuitu-uutuuksista oli mainittu Utenos Trikotazaksen viherminttukuitu, soijapapukuitu ja kahvihiili sekä jo ennestään tutummasta Tencel-kuitu. Utenokselta löytyi myös Roica, maailman ensimmäinen kierrätetty elastinen polyuretaanikuitu, jossa öljypitoisuus on vähäinen.  Linas käytti puolestaan kierrätettyjä lankoja, jolloin valmistuksessa ei käytetä lainkaan vettä eikä kemikaaleja ja hiilidioksidipäästöt pysyvät nollassa. 

Lisäksi esillä oli myös liettualaisen Omniteksasin  kierrätetty polyesterisekoitus, ja villa, johon oli yhdistetty polyesteriä, joka oli valmistettu meristä kerätystä muovista. Mielenkiintoinen oli myös Barker Textilesin hopea-puuvilla, joka on antibakteerinen, ei ärsytä ihoa, kestää pesua, hengittävä, luonnonmukainen.  Sisustuskankaista kiinnostavaa oli Audejaksen uudelleensuunniteltu 100% villa, joka täyttää julkisten tilojen verhoilulle asetetut kestävyystestit. Näihin täytyy perehtyä jatkossa tarkemmin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: fashion, textile, kankaat, luomupuuvilla, bambu, puuvilla, villa, hamppu, ekologisuus, innovaatio

Villatyynyt villatäytteellä

Lauantai 26.10.2019 klo 14:19 - Maija

Olimme lähdössä pariksi viikoksi matkustamaan maata pitkin Euroopan halki, mikä tarkoittaisi myös öitä busseissa. Euroopan pitkän linjan bussit ovat kyllä viihtyisiä, mutta istualtaan nukkumiseen tulisi varautua. Tarvitaan niskatyyny. Sellaisen voisi varmasti tehdä jostain luonnollisesta materiaalista, senkään ei tarvitse olla muovia.

Olin lukenut juttuja lampaanvillalla täytetyistä tyynyistä ja mikäs sen ihanampaa! Otimme heti yhteyttä Rovaniemen lähellä Tervolassa toimivalle Vanhalan lammastilalle ja tiedustelimme löytyisikö heiltä tyynyntäytteitä. Heillä oli tarjota kolmekin vaihtoehtoa, minkälaista villaa voisi käyttää: joko lampaasta kerittyä käsittelemätöntä villaa, pestyä villaa tai ns. taljapaloja eli puhdistetuista taljoista leikattua villaa, joka saattaa sisältää pieniä paloja nahkaakin. Päätimme, että otamme testiin kaksi eri laatua: käsittelemättömän villan ja taljapalat, mikä maalaisjärjellä ajatellen voisi tyynyssä säilyttää muodon hyvin. Jos tyynyt vaikuttavat toimivilta, niitä voisi alkaa valmistaa myös myytäväksi. Olisi ihanaa jos voisimme osaltamme edesauttaa suomalaisen lampaanvillan hyödyntämistä, etenkin hukkapalojen osalta.

villatyynyt_emanta.jpg

Lähdimme käymään kylässä Vanhalan lammastilalla. Vanhassa päärakennuksessa oli työhuone, joka oli täynnä taljapinoja, villasäkkejä ja nyssäköitä, joissa oli erilaisia lankoja. Myös sukkia, pipoja ja puseroita oli joka lähtöön. Ja koirat olivat tietysti työn touhussa mukana.

villatyynyt_nyssakatjakoira.jpg

Saimme käydä tapaamassa myös villan alkuperäisvalmistajia, he vaikuttivat oikein tyytyväisiltä luomutilalla. Lammas on erittäin ekologinen kotieläin, koska sille ei tarvitse valmistaa rehua syötäväksi, vaan se syö kaikenlaisia heiniä ja ruohoja, jotka eivät ihmisille maistu.

lammas.jpg

Tyynyihin tehtiin erillinen sisätyyny ja irrotettava, helposti pestävä päällinen. Toiseen valitsimme päällystemateriaaliksi villakankaan ja toiseen luomupuuvillajerseyn revontulipainatuksella.

villatyynyt_teko.jpg

Otimme tyynyt mukaan , kun lähdimme yöjunaan Rovaniemeltä Helsinkiin ja kohti Bulgariaa. Jenna-paralle sattui se tyyny, joka oli täytetty pesemättömällä villalla. Ja se haisi! Löyhkä oli kamala, kun reppu avattiin Helsingin länsiterminaalissa. Onneksi avattiin, että pääsimme siitä pianeroon ja siinä vaiheessa hajun sai vielä lähtemään vaatteista tuulettamalla. Jenna pohti, että ehkä myös se osaltaan pelasti tilanteen, että hänellä oli kahvinpapuja repussa. Niillä on taipumus imeä tuoksuja.

Tämä tyyny oli siis pakko viskata vain roskiin, koska emme voineet kuljettaa sitä mukanakaan… ovat mahtaneet Länsiterminaalissa ihmetellä roskiksesta kantautuvaa eläimellistä löyhkää. Mutta säästimme revontulipäällisen ja pesimme sen heti kun saavuimme ensimmäiseen majapaikkaan.

Taljapaloilla täytetty niskatyyny sen sijaan on osoittautunut täydelliseksi reissukaveriksi. Villakangaspäällyste kyllä hieman kutittelee, mutta käytettyäni sitä mietin, olikohan villalla mahdollisesti vaikutusta siihen, että viikkoja kesänyt niskajumini parani heti ensimmäisten torkkujen myötä. Tai ehkä tyyny vain oli juuri sopivan muotoinen. Etenkin se tuntuu hyvältä, jos tyynyn ja niskan välissä on huivi. Villa ei kutittele, tyyny asettuu jämäkästi ja tuntuu lämpimältä mutta ei hiosta. 

jenna.jpg

Ainoa hankala puoli on se, ettei sitä saa pakattua pieneen tilaan kuten saa puhallettavan ilmatyynyn. Mutta villatyynymme on tyylikkään näköinen ja kaiken lisäksi villapinta hylkii kosteutta ja likaa. Tämä tuli testattua Tallinnan bussijaamilla, kun tyyny putosi rapakkoon. Kuravesi katosi kevyesti pyyhkäisemällä kankaan pinnalta.

mina.jpg

Tallinnasta matkamme jatkui Ecolinesin bussilla kohti Vilnaa. Riideltyämme venäläisten kuskien kanssa matkatavaroiden luovuttamisesta, pääsimme airbnb-asuntoon, joka sijaitsi aivan vanhan kaupungin keskellä ja oli tosi viihtyisä. Seuraavat pari päivää vietimme Vilnassa Baltic Fashion and Textile messuilla. Vilnasta jatkoimme matkaa kuvassa näkyvällä hieman kalliimmilla LuxExpressin bussilla ja se oli todella miellyttävä kokemus. Kuvien ottamisen jälkeisenä aamuna heräsimme Varsovassa. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: villatyyny,  villa,  lampaanvilla,  luomutila,  tuotekehitys,  tuotetestaus