Lappilainen design kuoseiksi

Keskiviikko 23.10.2019 klo 19:09 - Maija

Olimme Signesin omistajan Eilan kanssa jo pidemmän aikaa miettineet erilaisia ideoita, mitä kangaskaupan puitteissa voisi toteuttaa. Ideoina oli muun muassa oman kangasmalliston suunnittelu ja lappilaisten tekijöiden nostaminen esiin myös turisteille matkamuistokrääsän sijaan. Lähdimme tässä asiassa liikkeelle siten, että loimme suunnittelijoiden verkoston ja pystyimme tarjoamaan heille riskittömän tavan omien kuosien myyntiin Signesissä. Tämän syksyn aikana voimmekin esitellä rovaniemeläisille pellavakankaita lappilaiskuosein.

Mutta miten se kaikki oikeastaan tapahtui?

Viime keväänä tapasin Minna Koveron, jota kiinnosti myös kuosisuunnittelu. Aloimme etsiä ratkaisuja siihen, miten todella voisimme toteuttaa painamisen. Näiden keskustelujen myötä aloimme Signesissäkin hahmottaa, minkälainen toimintakonsepti meillä voisi olla nimenomaan lappilaisena kangaskauppana. Asiat alkoivat loksahdella paikoilleen.

Kun olimme päättäneet myydä vanhan varaston pois ja siirtyä kokonaan luonnonmateriaaleihin, meiltä vapautui myymälästä paljon tilaa. Tilan puute oli ollut yhtenä syynä siihen, ettei lappilaisten suunnittelijoiden kankaita ole saanut ostaa design-myymälöistä. Mutta tästä eteen päin Signes kangaskaupalla olisi paljon vapaata tilaa ja niin syntyi ajatus Arctic Design Kangaskaupasta. Voisimme täydentää design-tuotteiden tarjontaa kankaiden osalta.

Emme ensin tienneet, missä kankaita kannattaisi painattaa, jotta se olisi kohtuuhintaista ja voisimme taata suunnittelijoille kelvollisen korvauksen ilman että kankaiden myyntihinta muodostuu kohtuuttomaksi. Ryhdyin miettimään hintatasoltaan EU-alueen edullisimpia maita ja googletin niitä jokaista erikseen sen lisäksi, että selailin sourcing-sivustoja. Selvittelin Ukrainaa, mutta se näytti mahdottomalta, koska netistä ei oikein löytynyt mitään ja jos löytyikin, kielivaihtoehtona oli vain venäjä. Etsin myös Romaniasta, muttei sieltäkään löytynyt netistä mitään. Sitten tutkin Bulgariaa, mistä löytyi viisi potentiaalista digipainotaloa ja lähetin niistä jokaiseen sähköpostia.

Yhdestä vastattiin ja siitä alkoivat neuvottelut, missä selviteltiin kaikkea painattamiseen liittyvää ja varmistettiin, että kestävän kehityksen mukaiset arvomme ja eettinen tuotanto toteutuu. Neuvottelut sujuivat hyvin, joten päätimme alkaa heidän kanssaan yhteistyöhön ja painattaa testierän. 

Kun painattamisen mahdollisuus oli varmistunut, kutsuimme koolle kaikki tietämämme suunnittelijat, joita voisi kiinnostaa omien kuvien painattaminen kankaiksi. Monet innostuivat mukaan ja muutamien viivytysten jälkeen lopulta syyskuussa laitoimme 11 suunnittelijan kuvat wetransferillä BND Textileen. Pian pääsemme esittelemään asiakkaillemme hienon kokoelman eri tyylisiä painettuja pellavakankaita, joiden lähteenä on lappilaistaiteilijoiden maalauksia, painokuoseja ja valokuvia.

kuosikollaasi1.jpg

Tähän kollaasiin koottujen kuosien suunnittelijat ovat Ilmi Huoviala, Kirsi Norberg/Kinos Design, Minna Kovero, Jenna Marttila ja Lotta Vuorma.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: design, kuosi, painokuosi, Ilmi Huoviala, Kirsi Norberg, Kinos Design, Minna Kovero, Jenna Marttila, Lotta Vuorma