Baltic Fashion and Textile - messut Vilnassa

Torstai 7.11.2019 klo 16:01 - Maija

Matkamme ensimmäinen etappi oli Vilnassa Baltic Fashion and Textile messuilla. Messut ovat Baltian suurimmat ja odotuksemme olivat korkealla, kun taksimme kaarsi Litexpon pihaan.

Vastoin odotuksiamme esillä oli kuitenkin yllättävän vähän pellavia ja harmillisen paljon synteettisiä kuituja. Paikalla oli vain yksi liettualainen pellavavalmistaja, muut Baltian pellavatehtaat loistivat poissaolollaan. Esittelijöitä oli Kiinasta, Pakistanista, Istanbulista, Lontoosta... joka puolelta maailmaa.

Messuilta sai paljon inspiraatiota vaatesuunnitteluun, koska muotia oli esillä paljon. Baltialaisten tyylitaju on ehdoton, mutta myös käytännöllisyys näkyy esimerkiksi siinä, että tosi monet vaatteet oli varusteltu reilun kokoisilla taskuilla. Löysimme todella kauniilla ja kekseliäillä leikkauksilla toteutettuja takkeja.

takki.jpg


Ostimmekin itsellemme uudet talvitakit, minä ukrainalaisen villakagastakin ja Jenna liettualaisen toppatakin. Lisäksi löysimme tyylikkäät villakankaiset liivit työasuiksi Signesin myyjille. 
tyoliivit.jpg

Ihmisten kanssa jutellessa ekologiset trendit nousivat esiin useammallakin osastolla. Juttelimme paljon puolalaisen värjäämön edustajien kanssa ja hekin sanoivat, että asiakkaat ja myös lainsäädäntö edellyttävät ekologisia ja eettisiä tuotantotapoja. Heidän tehtaassaan valmistettiin neulospohjaisia kankaita ja sametteja luomupuuvillasta ja bambusta. Tehdas sijaitsee Lodzissa, ja koska tiesimme jatkavamme matkaa Vilnasta Puolaan, sovimme, että käymme vierailulla heidän luonaan heti maanantaina. 

eilajapuola.jpg

Yksi erittäin kiinnostava messuilta löytynyt tuote oli liettualaisen tehtaan valmistamat vanulevyt, joissa materiaalit olivat pääosin puuvillaa, villaa, kamelinkarvaa ja hamppua. Juuri sellaisia ekologisia vaihtoehtoja haluamme tarjota Signesin asiakkaille.

vanut.jpg

Yhdelle messuosastolle oli koottu uusimpia innovaatioita Liettuan tehtailta. Luonnonkuitu-uutuuksista oli mainittu Utenos Trikotazaksen viherminttukuitu, soijapapukuitu ja kahvihiili sekä jo ennestään tutummasta Tencel-kuitu. Utenokselta löytyi myös Roica, maailman ensimmäinen kierrätetty elastinen polyuretaanikuitu, jossa öljypitoisuus on vähäinen.  Linas käytti puolestaan kierrätettyjä lankoja, jolloin valmistuksessa ei käytetä lainkaan vettä eikä kemikaaleja ja hiilidioksidipäästöt pysyvät nollassa. 

Lisäksi esillä oli myös liettualaisen Omniteksasin  kierrätetty polyesterisekoitus, ja villa, johon oli yhdistetty polyesteriä, joka oli valmistettu meristä kerätystä muovista. Mielenkiintoinen oli myös Barker Textilesin hopea-puuvilla, joka on antibakteerinen, ei ärsytä ihoa, kestää pesua, hengittävä, luonnonmukainen.  Sisustuskankaista kiinnostavaa oli Audejaksen uudelleensuunniteltu 100% villa, joka täyttää julkisten tilojen verhoilulle asetetut kestävyystestit. Näihin täytyy perehtyä jatkossa tarkemmin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: fashion, textile, kankaat, luomupuuvilla, bambu, puuvilla, villa, hamppu, ekologisuus, innovaatio

Maata pitkin Bulgariaan

Torstai 24.10.2019 klo 14:29 - Maija

Jo keväällä, heti kun aloimme neuvotella bulgarialaisen painotalon kanssa yhteistyöstä, heräsi ajatus, että olisi kivaa lähteä käymään siellä paikan päällä. Voisimme käydä toteamassa omin silmin, että tehtaassa kaikki toimii asiallisella tavalla ja sinetöidä yhteistyö kasvotusten.

Heti perään syntyi idea, että entä jos lähtisimmekin sinne maata pitkin. Eihän se ole kovin kaukana! No, ei ainakaan niin kaukana kuin Kiina. Voisimme ajoittaa reissun syksylle, jolloin Vilnassa on Baltic Fashion and Textile messut, kävisimme matkan varrella siellä. Ehkä löytäisimme jotain uusia yhteistyökumppaneita messuilta ja voisimme käydä heidänkin luonaan vierailulla. Matkan varrella on myös Lodzin kaupunki, joka on tekstiiliteollisuuden keskittymä Puolassa. Se olisi mielenkiintoista nähdä. Ja olin jo aiemmin tilannut hamppukankaita Cavvasilta Romaniasta, Romania on Bulgarian naapurimaa.

Heti, kun kankaiden painattaminen lyötiin lukkoon, päätimme, että näin todella tehdään. Ehkä löytäisimme matkan varrelta myös puuvillatehtaan ja ehtisimme vielä joulusesonkiin painattaa erän puuvillaa. Painotalollamme ei nimittäin ollut valikoimissaan EU-alueella valmistettuja puuvillakankaita, meidän tulisi löytää itse sopiva toimittaja. Ehkä matkan varrelta löytyisi myös silkkejä ja verkaa, mitä asiakkaat paljon kyselevät. Kaiken löytäminen on paljon helpompaa, kun menee paikan päälle ja puhuu ihmisille.

Maata pitkin matkustaminen tuntui siksikin hyvältä ajatukselta, että se olisi arvojemme mukaista. Kun matkustaa hitaasti ja vierailee samalla kertaa monissa kohteissa, säästää paljon hiilijalanjälkeä verrattuna siihen, että suhailisi nopeasti eestaas lentäen. Saisimme monta kärpästä yhdellä iskulla ja sen lisäksi vielä hauskoja tarinoita kerrottavaksi. Koska tien päällä aina sattuu ja tapahtuu.

Niinpä aloimme valmistautua matkaan. Eila tosin olisi sen verran kiireinen, ettei ehtisi reppureissata paria viikkoa, mutta hän tulisi silti piipahtamaan Vilnan messuilla. Hetken jo ajattelin, että joudun lähtemään yksin. Mutta samoihin aikoihin yliopistolla opiskeleva Jenna kysyi työharjoittelupaikkaa Signesistä ja niinpä minä saman tien ehdotin hänelle matkaa Euroopan halki. 

Jenna innostui ideasta heti. Ja mahtava kokemus siitä varmasti tuleekin! Ei monikaan työharjoittelija pääse saman tien mukaan ulkomaanmatkoille, missä neuvotellaan kaupoista tavarantoimittajien ja tehtaiden kanssa, verkostoidutaan ja luodaan samalla uutta brändiä. Ja samalla pääsee tutustumaan uusiin maihin ja kulttuureihin.

Kun harjoittelusopimus oli allekirjoitettu, alkoi matkasuunnitelman teko. Jokainen, joka on joskus lähtenyt julkisilla kulkuneuvoilla kauemmas, tietää, että reittien selvitteleminen ja lippujen ostaminen on työlästä. Etenkin itäisen Euroopan osalta. Muutaman päivän tutkittuamme eri vaihtoehtoja Rome2Rio -sivustolla, päädyimme siihen ratkaisuun, että ostamme liput vain Varsovaan asti ja katsomme sitten, miten matka jatkuu. Näin pystyimme jättämään myös liikkumavaraa siltä varalta, jos matkan varrelta löytyy jotain mielenkiintoista. Tai siis kun löytyy.

Kävimme ostoksilla Arctic Design Shopissa, mistä saimme mukaamme Lapissa valmistettuja tuliaisia yhteistyökumppaneille. 

ads2.jpg

Reppuhin pakkasimme passien ja hammasharjojen lisäksi kuvauskalustoa. Lisäksi otin matkaani tyhjän matkalaukun hamppulankoja ja muita heräteostoksia varten. Ja sitten lähdimme Rovaniemeltä yöjunalla kohti Bulgariaa.

lahto1_jakoon.jpg

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: design, työmatka, matkustaminen, ekologisuus, junalla Eurooppaan, bussilla Eurooppaan, maata pitkin