Baltic Fashion and Textile - messut Vilnassa

Torstai 7.11.2019 klo 16:01 - Maija


Matkamme ensimmäinen etappi oli Vilnassa Baltic Fashion and Textile messuilla. Messut ovat Baltian suurimmat ja odotuksemme olivat korkealla, kun taksimme kaarsi Litexpon pihaan.

Vastoin odotuksiamme esillä oli kuitenkin yllättävän vähän pellavia ja harmillisen paljon synteettisiä kuituja. Paikalla oli vain yksi liettualainen pellavavalmistaja, muut Baltian pellavatehtaat loistivat poissaolollaan. Esittelijöitä oli Kiinasta, Pakistanista, Istanbulista, Lontoosta... joka puolelta maailmaa.

Messuilta sai paljon inspiraatiota vaatesuunnitteluun, koska muotia oli esillä paljon. Baltialaisten tyylitaju on ehdoton, mutta myös käytännöllisyys näkyy esimerkiksi siinä, että tosi monet vaatteet oli varusteltu reilun kokoisilla taskuilla. Löysimme todella kauniilla ja kekseliäillä leikkauksilla toteutettuja takkeja.

takki.jpg


Ostimmekin itsellemme uudet talvitakit, minä ukrainalaisen villakagastakin ja Jenna liettualaisen toppatakin. Lisäksi löysimme tyylikkäät villakankaiset liivit työasuiksi Signesin myyjille. 
tyoliivit.jpg

Ihmisten kanssa jutellessa ekologiset trendit nousivat esiin useammallakin osastolla. Juttelimme paljon puolalaisen värjäämön edustajien kanssa ja hekin sanoivat, että asiakkaat ja myös lainsäädäntö edellyttävät ekologisia ja eettisiä tuotantotapoja. Heidän tehtaassaan valmistettiin neulospohjaisia kankaita ja sametteja luomupuuvillasta ja bambusta. Tehdas sijaitsee Lodzissa, ja koska tiesimme jatkavamme matkaa Vilnasta Puolaan, sovimme, että käymme vierailulla heidän luonaan heti maanantaina. 

eilajapuola.jpg

Yksi erittäin kiinnostava messuilta löytynyt tuote oli liettualaisen tehtaan valmistamat vanulevyt, joissa materiaalit olivat pääosin puuvillaa, villaa, kamelinkarvaa ja hamppua. Juuri sellaisia ekologisia vaihtoehtoja haluamme tarjota Signesin asiakkaille.

vanut.jpg

Yhdelle messuosastolle oli koottu uusimpia innovaatioita Liettuan tehtailta. Luonnonkuitu-uutuuksista oli mainittu Utenos Trikotazaksen viherminttukuitu, soijapapukuitu ja kahvihiili sekä jo ennestään tutummasta Tencel-kuitu. Utenokselta löytyi myös Roica, maailman ensimmäinen kierrätetty elastinen polyuretaanikuitu, jossa öljypitoisuus on vähäinen.  Linas käytti puolestaan kierrätettyjä lankoja, jolloin valmistuksessa ei käytetä lainkaan vettä eikä kemikaaleja ja hiilidioksidipäästöt pysyvät nollassa. 

Lisäksi esillä oli myös liettualaisen Omniteksasin  kierrätetty polyesterisekoitus, ja villa, johon oli yhdistetty polyesteriä, joka oli valmistettu meristä kerätystä muovista. Mielenkiintoinen oli myös Barker Textilesin hopea-puuvilla, joka on antibakteerinen, ei ärsytä ihoa, kestää pesua, hengittävä, luonnonmukainen.  Sisustuskankaista kiinnostavaa oli Audejaksen uudelleensuunniteltu 100% villa, joka täyttää julkisten tilojen verhoilulle asetetut kestävyystestit. Näihin täytyy perehtyä jatkossa tarkemmin.

Avainsanat: fashion, textile, kankaat, luomupuuvilla, bambu, puuvilla, villa, hamppu, ekologisuus, innovaatio


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini