Baltic Fashion and Textile - messut Vilnassa

Torstai 7.11.2019 klo 16:01 - Maija

Matkamme ensimmäinen etappi oli Vilnassa Baltic Fashion and Textile messuilla. Messut ovat Baltian suurimmat ja odotuksemme olivat korkealla, kun taksimme kaarsi Litexpon pihaan.

Vastoin odotuksiamme esillä oli kuitenkin yllättävän vähän pellavia ja harmillisen paljon synteettisiä kuituja. Paikalla oli vain yksi liettualainen pellavavalmistaja, muut Baltian pellavatehtaat loistivat poissaolollaan. Esittelijöitä oli Kiinasta, Pakistanista, Istanbulista, Lontoosta... joka puolelta maailmaa.

Messuilta sai paljon inspiraatiota vaatesuunnitteluun, koska muotia oli esillä paljon. Baltialaisten tyylitaju on ehdoton, mutta myös käytännöllisyys näkyy esimerkiksi siinä, että tosi monet vaatteet oli varusteltu reilun kokoisilla taskuilla. Löysimme todella kauniilla ja kekseliäillä leikkauksilla toteutettuja takkeja.

takki.jpg


Ostimmekin itsellemme uudet talvitakit, minä ukrainalaisen villakagastakin ja Jenna liettualaisen toppatakin. Lisäksi löysimme tyylikkäät villakankaiset liivit työasuiksi Signesin myyjille. 
tyoliivit.jpg

Ihmisten kanssa jutellessa ekologiset trendit nousivat esiin useammallakin osastolla. Juttelimme paljon puolalaisen värjäämön edustajien kanssa ja hekin sanoivat, että asiakkaat ja myös lainsäädäntö edellyttävät ekologisia ja eettisiä tuotantotapoja. Heidän tehtaassaan valmistettiin neulospohjaisia kankaita ja sametteja luomupuuvillasta ja bambusta. Tehdas sijaitsee Lodzissa, ja koska tiesimme jatkavamme matkaa Vilnasta Puolaan, sovimme, että käymme vierailulla heidän luonaan heti maanantaina. 

eilajapuola.jpg

Yksi erittäin kiinnostava messuilta löytynyt tuote oli liettualaisen tehtaan valmistamat vanulevyt, joissa materiaalit olivat pääosin puuvillaa, villaa, kamelinkarvaa ja hamppua. Juuri sellaisia ekologisia vaihtoehtoja haluamme tarjota Signesin asiakkaille.

vanut.jpg

Yhdelle messuosastolle oli koottu uusimpia innovaatioita Liettuan tehtailta. Luonnonkuitu-uutuuksista oli mainittu Utenos Trikotazaksen viherminttukuitu, soijapapukuitu ja kahvihiili sekä jo ennestään tutummasta Tencel-kuitu. Utenokselta löytyi myös Roica, maailman ensimmäinen kierrätetty elastinen polyuretaanikuitu, jossa öljypitoisuus on vähäinen.  Linas käytti puolestaan kierrätettyjä lankoja, jolloin valmistuksessa ei käytetä lainkaan vettä eikä kemikaaleja ja hiilidioksidipäästöt pysyvät nollassa. 

Lisäksi esillä oli myös liettualaisen Omniteksasin  kierrätetty polyesterisekoitus, ja villa, johon oli yhdistetty polyesteriä, joka oli valmistettu meristä kerätystä muovista. Mielenkiintoinen oli myös Barker Textilesin hopea-puuvilla, joka on antibakteerinen, ei ärsytä ihoa, kestää pesua, hengittävä, luonnonmukainen.  Sisustuskankaista kiinnostavaa oli Audejaksen uudelleensuunniteltu 100% villa, joka täyttää julkisten tilojen verhoilulle asetetut kestävyystestit. Näihin täytyy perehtyä jatkossa tarkemmin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: fashion, textile, kankaat, luomupuuvilla, bambu, puuvilla, villa, hamppu, ekologisuus, innovaatio

Villatyynyt villatäytteellä

Lauantai 26.10.2019 klo 14:19 - Maija

Olimme lähdössä pariksi viikoksi matkustamaan maata pitkin Euroopan halki, mikä tarkoittaisi myös öitä busseissa. Euroopan pitkän linjan bussit ovat kyllä viihtyisiä, mutta istualtaan nukkumiseen tulisi varautua. Tarvitaan niskatyyny. Sellaisen voisi varmasti tehdä jostain luonnollisesta materiaalista, senkään ei tarvitse olla muovia.

Olin lukenut juttuja lampaanvillalla täytetyistä tyynyistä ja mikäs sen ihanampaa! Otimme heti yhteyttä Rovaniemen lähellä Tervolassa toimivalle Vanhalan lammastilalle ja tiedustelimme löytyisikö heiltä tyynyntäytteitä. Heillä oli tarjota kolmekin vaihtoehtoa, minkälaista villaa voisi käyttää: joko lampaasta kerittyä käsittelemätöntä villaa, pestyä villaa tai ns. taljapaloja eli puhdistetuista taljoista leikattua villaa, joka saattaa sisältää pieniä paloja nahkaakin. Päätimme, että otamme testiin kaksi eri laatua: käsittelemättömän villan ja taljapalat, mikä maalaisjärjellä ajatellen voisi tyynyssä säilyttää muodon hyvin. Jos tyynyt vaikuttavat toimivilta, niitä voisi alkaa valmistaa myös myytäväksi. Olisi ihanaa jos voisimme osaltamme edesauttaa suomalaisen lampaanvillan hyödyntämistä, etenkin hukkapalojen osalta.

villatyynyt_emanta.jpg

Lähdimme käymään kylässä Vanhalan lammastilalla. Vanhassa päärakennuksessa oli työhuone, joka oli täynnä taljapinoja, villasäkkejä ja nyssäköitä, joissa oli erilaisia lankoja. Myös sukkia, pipoja ja puseroita oli joka lähtöön. Ja koirat olivat tietysti työn touhussa mukana.

villatyynyt_nyssakatjakoira.jpg

Saimme käydä tapaamassa myös villan alkuperäisvalmistajia, he vaikuttivat oikein tyytyväisiltä luomutilalla. Lammas on erittäin ekologinen kotieläin, koska sille ei tarvitse valmistaa rehua syötäväksi, vaan se syö kaikenlaisia heiniä ja ruohoja, jotka eivät ihmisille maistu.

lammas.jpg

Tyynyihin tehtiin erillinen sisätyyny ja irrotettava, helposti pestävä päällinen. Toiseen valitsimme päällystemateriaaliksi villakankaan ja toiseen luomupuuvillajerseyn revontulipainatuksella.

villatyynyt_teko.jpg

Otimme tyynyt mukaan , kun lähdimme yöjunaan Rovaniemeltä Helsinkiin ja kohti Bulgariaa. Jenna-paralle sattui se tyyny, joka oli täytetty pesemättömällä villalla. Ja se haisi! Löyhkä oli kamala, kun reppu avattiin Helsingin länsiterminaalissa. Onneksi avattiin, että pääsimme siitä pianeroon ja siinä vaiheessa hajun sai vielä lähtemään vaatteista tuulettamalla. Jenna pohti, että ehkä myös se osaltaan pelasti tilanteen, että hänellä oli kahvinpapuja repussa. Niillä on taipumus imeä tuoksuja.

Tämä tyyny oli siis pakko viskata vain roskiin, koska emme voineet kuljettaa sitä mukanakaan… ovat mahtaneet Länsiterminaalissa ihmetellä roskiksesta kantautuvaa eläimellistä löyhkää. Mutta säästimme revontulipäällisen ja pesimme sen heti kun saavuimme ensimmäiseen majapaikkaan.

Taljapaloilla täytetty niskatyyny sen sijaan on osoittautunut täydelliseksi reissukaveriksi. Villakangaspäällyste kyllä hieman kutittelee, mutta käytettyäni sitä mietin, olikohan villalla mahdollisesti vaikutusta siihen, että viikkoja kesänyt niskajumini parani heti ensimmäisten torkkujen myötä. Tai ehkä tyyny vain oli juuri sopivan muotoinen. Etenkin se tuntuu hyvältä, jos tyynyn ja niskan välissä on huivi. Villa ei kutittele, tyyny asettuu jämäkästi ja tuntuu lämpimältä mutta ei hiosta. 

jenna.jpg

Ainoa hankala puoli on se, ettei sitä saa pakattua pieneen tilaan kuten saa puhallettavan ilmatyynyn. Mutta villatyynymme on tyylikkään näköinen ja kaiken lisäksi villapinta hylkii kosteutta ja likaa. Tämä tuli testattua Tallinnan bussijaamilla, kun tyyny putosi rapakkoon. Kuravesi katosi kevyesti pyyhkäisemällä kankaan pinnalta.

mina.jpg

Tallinnasta matkamme jatkui Ecolinesin bussilla kohti Vilnaa. Riideltyämme venäläisten kuskien kanssa matkatavaroiden luovuttamisesta, pääsimme airbnb-asuntoon, joka sijaitsi aivan vanhan kaupungin keskellä ja oli tosi viihtyisä. Seuraavat pari päivää vietimme Vilnassa Baltic Fashion and Textile messuilla. Vilnasta jatkoimme matkaa kuvassa näkyvällä hieman kalliimmilla LuxExpressin bussilla ja se oli todella miellyttävä kokemus. Kuvien ottamisen jälkeisenä aamuna heräsimme Varsovassa. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: villatyyny,  villa,  lampaanvilla,  luomutila,  tuotekehitys,  tuotetestaus

Maata pitkin Bulgariaan

Torstai 24.10.2019 klo 14:29 - Maija

Jo keväällä, heti kun aloimme neuvotella bulgarialaisen painotalon kanssa yhteistyöstä, heräsi ajatus, että olisi kivaa lähteä käymään siellä paikan päällä. Voisimme käydä toteamassa omin silmin, että tehtaassa kaikki toimii asiallisella tavalla ja sinetöidä yhteistyö kasvotusten.

Heti perään syntyi idea, että entä jos lähtisimmekin sinne maata pitkin. Eihän se ole kovin kaukana! No, ei ainakaan niin kaukana kuin Kiina. Voisimme ajoittaa reissun syksylle, jolloin Vilnassa on Baltic Fashion and Textile messut, kävisimme matkan varrella siellä. Ehkä löytäisimme jotain uusia yhteistyökumppaneita messuilta ja voisimme käydä heidänkin luonaan vierailulla. Matkan varrella on myös Lodzin kaupunki, joka on tekstiiliteollisuuden keskittymä Puolassa. Se olisi mielenkiintoista nähdä. Ja olin jo aiemmin tilannut hamppukankaita Cavvasilta Romaniasta, Romania on Bulgarian naapurimaa.

Heti, kun kankaiden painattaminen lyötiin lukkoon, päätimme, että näin todella tehdään. Ehkä löytäisimme matkan varrelta myös puuvillatehtaan ja ehtisimme vielä joulusesonkiin painattaa erän puuvillaa. Painotalollamme ei nimittäin ollut valikoimissaan EU-alueella valmistettuja puuvillakankaita, meidän tulisi löytää itse sopiva toimittaja. Ehkä matkan varrelta löytyisi myös silkkejä ja verkaa, mitä asiakkaat paljon kyselevät. Kaiken löytäminen on paljon helpompaa, kun menee paikan päälle ja puhuu ihmisille.

Maata pitkin matkustaminen tuntui siksikin hyvältä ajatukselta, että se olisi arvojemme mukaista. Kun matkustaa hitaasti ja vierailee samalla kertaa monissa kohteissa, säästää paljon hiilijalanjälkeä verrattuna siihen, että suhailisi nopeasti eestaas lentäen. Saisimme monta kärpästä yhdellä iskulla ja sen lisäksi vielä hauskoja tarinoita kerrottavaksi. Koska tien päällä aina sattuu ja tapahtuu.

Niinpä aloimme valmistautua matkaan. Eila tosin olisi sen verran kiireinen, ettei ehtisi reppureissata paria viikkoa, mutta hän tulisi silti piipahtamaan Vilnan messuilla. Hetken jo ajattelin, että joudun lähtemään yksin. Mutta samoihin aikoihin yliopistolla opiskeleva Jenna kysyi työharjoittelupaikkaa Signesistä ja niinpä minä saman tien ehdotin hänelle matkaa Euroopan halki. 

Jenna innostui ideasta heti. Ja mahtava kokemus siitä varmasti tuleekin! Ei monikaan työharjoittelija pääse saman tien mukaan ulkomaanmatkoille, missä neuvotellaan kaupoista tavarantoimittajien ja tehtaiden kanssa, verkostoidutaan ja luodaan samalla uutta brändiä. Ja samalla pääsee tutustumaan uusiin maihin ja kulttuureihin.

Kun harjoittelusopimus oli allekirjoitettu, alkoi matkasuunnitelman teko. Jokainen, joka on joskus lähtenyt julkisilla kulkuneuvoilla kauemmas, tietää, että reittien selvitteleminen ja lippujen ostaminen on työlästä. Etenkin itäisen Euroopan osalta. Muutaman päivän tutkittuamme eri vaihtoehtoja Rome2Rio -sivustolla, päädyimme siihen ratkaisuun, että ostamme liput vain Varsovaan asti ja katsomme sitten, miten matka jatkuu. Näin pystyimme jättämään myös liikkumavaraa siltä varalta, jos matkan varrelta löytyy jotain mielenkiintoista. Tai siis kun löytyy.

Kävimme ostoksilla Arctic Design Shopissa, mistä saimme mukaamme Lapissa valmistettuja tuliaisia yhteistyökumppaneille. 

ads2.jpg

Reppuhin pakkasimme passien ja hammasharjojen lisäksi kuvauskalustoa. Lisäksi otin matkaani tyhjän matkalaukun hamppulankoja ja muita heräteostoksia varten. Ja sitten lähdimme Rovaniemeltä yöjunalla kohti Bulgariaa.

lahto1_jakoon.jpg

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: design, työmatka, matkustaminen, ekologisuus, junalla Eurooppaan, bussilla Eurooppaan, maata pitkin

Lappilainen design kuoseiksi

Keskiviikko 23.10.2019 klo 19:09 - Maija

Olimme Signesin omistajan Eilan kanssa jo pidemmän aikaa miettineet erilaisia ideoita, mitä kangaskaupan puitteissa voisi toteuttaa. Ideoina oli muun muassa oman kangasmalliston suunnittelu ja lappilaisten tekijöiden nostaminen esiin myös turisteille matkamuistokrääsän sijaan. Lähdimme tässä asiassa liikkeelle siten, että loimme suunnittelijoiden verkoston ja pystyimme tarjoamaan heille riskittömän tavan omien kuosien myyntiin Signesissä. Tämän syksyn aikana voimmekin esitellä rovaniemeläisille pellavakankaita lappilaiskuosein.

Mutta miten se kaikki oikeastaan tapahtui?

Viime keväänä tapasin Minna Koveron, jota kiinnosti myös kuosisuunnittelu. Aloimme etsiä ratkaisuja siihen, miten todella voisimme toteuttaa painamisen. Näiden keskustelujen myötä aloimme Signesissäkin hahmottaa, minkälainen toimintakonsepti meillä voisi olla nimenomaan lappilaisena kangaskauppana. Asiat alkoivat loksahdella paikoilleen.

Kun olimme päättäneet myydä vanhan varaston pois ja siirtyä kokonaan luonnonmateriaaleihin, meiltä vapautui myymälästä paljon tilaa. Tilan puute oli ollut yhtenä syynä siihen, ettei lappilaisten suunnittelijoiden kankaita ole saanut ostaa design-myymälöistä. Mutta tästä eteen päin Signes kangaskaupalla olisi paljon vapaata tilaa ja niin syntyi ajatus Arctic Design Kangaskaupasta. Voisimme täydentää design-tuotteiden tarjontaa kankaiden osalta.

Emme ensin tienneet, missä kankaita kannattaisi painattaa, jotta se olisi kohtuuhintaista ja voisimme taata suunnittelijoille kelvollisen korvauksen ilman että kankaiden myyntihinta muodostuu kohtuuttomaksi. Ryhdyin miettimään hintatasoltaan EU-alueen edullisimpia maita ja googletin niitä jokaista erikseen sen lisäksi, että selailin sourcing-sivustoja. Selvittelin Ukrainaa, mutta se näytti mahdottomalta, koska netistä ei oikein löytynyt mitään ja jos löytyikin, kielivaihtoehtona oli vain venäjä. Etsin myös Romaniasta, muttei sieltäkään löytynyt netistä mitään. Sitten tutkin Bulgariaa, mistä löytyi viisi potentiaalista digipainotaloa ja lähetin niistä jokaiseen sähköpostia.

Yhdestä vastattiin ja siitä alkoivat neuvottelut, missä selviteltiin kaikkea painattamiseen liittyvää ja varmistettiin, että kestävän kehityksen mukaiset arvomme ja eettinen tuotanto toteutuu. Neuvottelut sujuivat hyvin, joten päätimme alkaa heidän kanssaan yhteistyöhön ja painattaa testierän. 

Kun painattamisen mahdollisuus oli varmistunut, kutsuimme koolle kaikki tietämämme suunnittelijat, joita voisi kiinnostaa omien kuvien painattaminen kankaiksi. Monet innostuivat mukaan ja muutamien viivytysten jälkeen lopulta syyskuussa laitoimme 11 suunnittelijan kuvat wetransferillä BND Textileen. Pian pääsemme esittelemään asiakkaillemme hienon kokoelman eri tyylisiä painettuja pellavakankaita, joiden lähteenä on lappilaistaiteilijoiden maalauksia, painokuoseja ja valokuvia.

kuosikollaasi1.jpg

Tähän kollaasiin koottujen kuosien suunnittelijat ovat Ilmi Huoviala, Kirsi Norberg/Kinos Design, Minna Kovero, Jenna Marttila ja Lotta Vuorma.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: design, kuosi, painokuosi, Ilmi Huoviala, Kirsi Norberg, Kinos Design, Minna Kovero, Jenna Marttila, Lotta Vuorma

Signes muuttuu Arctic Design kangaskaupaksi

Torstai 3.10.2019 klo 15:50

Hei!

Joitain vuosia Signesin omistaja vaihtui. Uudella omistajalla oli heti paljon ideoita kaupan uudistamisen suhteen, mutta kaikkien asioiden loksahtaminen kohdalleen kesti aikansa. Nyt kaupassa työskentelee ryhmä tekstiilialan ammattilaisia, joilla on yhtenäinen visio siitä, mihin suuntaan toimintaa ollaan viemässä.

Uudistusta ohjaavat uudet arvot: ekologisuus, lappilaisuus ja ylellisyys. Mitä se tarkoittaa käytännössä?

Ekologisuus

Kun aloimme suunnitella myymälän uudistamista, ensimmäinen päätöksemme oli, että luovumme muovisista materiaaleista kokonaan ja jatkossa myymme vain luonnonkuituja. Etsimme luonnollisista materiaaleista korvaajat niille tuotteille, jotka itse asiassa ovat alun perin ryhtyneet korvaamaan luonnontuotteita. Esimerkiksi villaa korvaamaan tullut fleece on muovinen materiaali, jonka valmistaminen aiheuttaa päästöjä ja valmiina tuotteenakin se saastuttaa vesistöjä. Ja vaikka pehmeäpintainen onkin, se ei edes ole kovin mukava käytössä saatika pitkäikäinen - toisin kuin villa. 

Pyrimme myös valitsemaan mahdollisimman lähellä valmistettuja materiaaleja. Emme myy mitään, mikä tulee Euroopan ulkopuolelta. Näin meidän on mahdollista tarkkailla materiaalien valmistusolosuhteita ja säästämme resursseja, kun tavaroita ei tarvitse rahdata niin pitkiä matkoja.

Haluamme auttaa asiakkaitamme tekemään ekologisia valintoja. Me tutkimme ja jaamme tietoa. Tämä blogi on myös sitä varten, että käsittelemme täällä mielenkiintoisia artikkeleita.

Lappilaisuus

Pohjoisesta löytyy lahjakkaita taiteilijoita ja muotoilijoita, jotka ammentavat luovuutensa arktisista olosuhteista. Meidän ei siis tarvitse ostaa muualta designia ja voimme ylpeinä esitellä osaamistamme myös kansainvälisille vieraille. Uudistuva toimintamme käynnistyykin sillä, että alamme painattaa omia lappilaisten ja lappilaislähtöisten suunnittelemia kankaita. 

Haluamme luoda lappilaisen menestystarinan yhteistyössä alueen luovien osaajien kanssa. Haluamme samalla tarjota lappilaisille tekijöille mahdollisuuksia kehittymiseen ja uusien väylien löytämiseen.

Ylellisyys

Ylellisyys on korkeaa laatua ja miellyttäviä aistielämyksiä.

Jokainen meistä tuntee eron olossaan jos on betonitalossa tai puutalossa. Tai jos pukee päälleen muovikassin tai silkkipaidan. Luonnonmateriaali on orgaaninen ja sen sisällä on helppo hengittää. Luonnonmateriaalit ovat rouheudessaan aitoja ja lämpöisiä.

Kiireentäyteisessä maailmassa myös aika on ylellisyyttä. Hitaus ja tyhjä tila on ylellisyyttä. Less is more. Haluamme auttaa asiakkaitamme pääsemään eroon kaikesta turhasta ja valitsemaan tuotteita, jotka säilyttävät arvonsa ja kestävät käytössä. Turhan karsiminen jättää aikaa aidoille asioille ja elämyksille.Tervetuloa mukaan seuraamaan retkeämme Lapin pääkaupungista kohti maailmanvalloitusta. Jokaisen pienen maailman, jonka kohtaamme <3

Terkuin, 
Eila, Tiina, Maija ja Jenna

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: arctic, design, kangas, lappi